Vaste prijs voor het theorie-examen?

Af en toe vraagt een leerling hoe het kan dat een theorie-examen bij de rijschool duurder is als rechtstreeks via het CBR.

Tja da’s ingewikkeld en dat werkt anders dan bij veel andere dingen in het leven” zeg ik dan. “Het CBR zegt dat ze volgens de wet verplicht zijn om – als jij zelf een theorie-examen wilt kopen bij het CBR – dat rechtstreeks aan jou te verkopen. En eigenlijk is het in het normale zakenleven gebruikelijk dat een bedrijf ‘marge’ maakt op zijn inkoop…. er wat aan verdiend. Dus zet een rijschool er nog een zogenaamd ‘handlingsfee’ overheen en ehhh volgens mij ook nog de BTW…. Dat boeit het CBR allemaal niet en zij houden ook geen rekening met het zakenleven.” Ondertussen vergeet de leerling goed te kijken bij de haaientanden en zegt “Oh da’s ingewikkeld”

Ik bespaar u de rest van het verhaal, want de leerling is eigenlijk al afgehaakt, moet de kop er bijhouden en kiest toch voor een TurboTheorie; want dan krijg je sneller een plekje van het CBR heeft ze gehoord…

Toch zou eens uitgezocht moeten worden of dat echt zo in de wet staat en of de CBR keuzes bijdragen aan een hogere kwalitatieve uitstroom. Want dat geklets over de wet; daar gelooft al geen rijschoolhouder meer in. Dat argument gebruikt het CBR alleen maar als ze iets niet kan of wil uitleggen.

En als ze op dat ministerie dan toch aan het uitzoeken zijn; hoe kan het CBR in hemelsnaam een slagingspercentage berekenen voor een rijopleider als de theorie geen ‘part-of-the-deal’ is.

Of nog beter; een audit door een onafhankelijk onderzoeksbureau of het echt zo is dat RIS (lees: CBR) opleiders een hoger slagingspercentage hebben dan de traditionele opleiders.

En of mee wordt gewogen of iemand, voorafgaand aan het eerste praktijk-examen al dan niet een CBR tussentijdse toets heeft gehad. En of dat die niet, min of meer, gerekend zou moeten worden als eerste praktijkexamen-poging. Of anders gezegd; of de CBR tussentijdse toets niet heel erg het gepubliceerde slagingspercentage beïnvloed?

En dan beginnen we er nog maar niet over dat het aantal les-uren ook eigenlijk meegewogen moet worden om een representatief beeld van het slagingspercentage te kunnen geven….

“Oh da’s ingewikkeld….”… ik hoor het Jan Jurgen Huizing, Harold Bekhuis en andere bobo’s van het CBR al zeggen….

Ingewikkeld en veeeeeel te transparant…. vrees ik.

Alexander is ondertussen al lang afgehaakt; onderweg naar de volgende stap in zijn carriere; Commissaris van de Koning in…..

…..als het maar niet Gelderland wordt… daar woon ik en is alles nog behoorlijk goed geregeld en transparant.