“CBR gecertificeerd” uw toekomst?

Voor veel insiders zal het geen verrassing zijn, maar of 90% van de rijscholen zich realiseert wat het voor hen zou betekenen als het CBR meer of teveel zeggenschap krijgt over de rijschoolwereld vraag ik mij af.

Sinds de ontdekking van de RIS opleiding heeft het CBR ongetwijfeld die ambitie; ze denken er echt verstand van te hebben. Ze kennen de huidige generatie vast beter als u en ik; daarom moeten de jongelui nog een papieren oproepkaart meebrengen naar het examen, een zelfreflectie uitprinten en zelfkritisch invullen en moeten ze (soms) luisteren naar een lange preek na een toets of negatief examenresultaat.

In een schriftelijke reactie op de vraag hoe het toch kan dat het CBR eigen medewerkers de door IBKI verplichte WRM bijscholingen geeft kreeg ik het volgende antwoord:

Het CBR heeft een opdracht van het ministerie om de uitvoering op het gebied van de RIS en WRM ter hand te nemen. Het CBR begrijpt dat deze situatie uitzonderlijk is gezien vanuit het perspectief van de rijscholenbranche, maar deze is verklaarbaar en legitiem conform vigerende afspraken…

Met andere woorden; het is met goedkeuring van het ministerie. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het door de Tweede Kamer is goedgekeurd.

En wat hebben we geleerd van de Kindertoeslagaffaire? Dat ministeries, ambtelijke instanties in toenemende mate niet echt goed nadenken over hun onderlinge afspraakjes en soms denken dat een ministerie meer zeggenschap heeft dan onze volksvertegenwoordigers. Toch?

Mijn advies aan bijna 90% van de rijscholen is; wordt wakker en zorg dat het CBR over drie, vier, vijf of zes jaar niet nog meer van dit soort ondoordachte zeggenschap in de schoot geworpen krijgt van andere ambtenaren.

Sluit u aan bij een van de brancheorganisaties en voorkom dat we straks allemaal ‘CBR gecertificeerd’ moeten worden, want dat begint de crisis binnen uw eigen rijschool pas echt…..