Rit-registratie verbod CBR onrechtmatig?

Uit ons onderzoek naar de rechtmatigheid van een van de CBR huisregels blijkt niet dat het CBR verbod op het maken van video-opnames tijdens een examenrit stand zal houden voor de rechter. En uit een proef blijkt verder dat er uitstekende en betaalbare mogelijkheden zijn voor kandidaten en hun rijscholen om de examenrit te registreren zonder dat dit zichtbaar is….

Voor minder dan tien euro koop je als rijschool of kandidaat bij de Action een goedwerkende bodycam, die in prachtige kwaliteit gedurende 60 minuten opnames maakt.

[tekst gaat door ander afbeelding]

“Voor minder dan tien euro koop je als rijschool of kandidaat bij de Action een goedwerkende bodycam, die in prachtige kwaliteit gedurende 60 minuten opnames maakt.”

Sinds 1 september hebben wij onze testauto uitgerust met een betaalbaar Kenwood-systeem, waarbij er behalve een voor-camera ook een 180-graden draaibare achter-camera wordt gemonteerd. Het systeem heeft sindsdien al bijna 10 keer haar nut bewezen; er werd een ‘gebruiker’ mee van de weggehaald tijdens een rijles van Hanne. En er werd een valse aangifte door het CBR mee verijdeld. Eergisteren werd er de dollemansrit van een vermoedelijk dronken rij-instructeur mee vastgelegd.

Maar er zijn meerdere redenen; dat is dat er al jaren signalen zijn van (grens)overschrijdend gedrag van CBR-medewerkers tijdens examenritten. Niet alleen tussen examinator en kandidaat, maar ook met vrouwelijke instructeurs. Alleen al op de CBR locatie Enschede heeft dat geresulteerd in een viertal relaties tussen CBR examinatoren en (vrouwelijke) instructeurs.

Wij testen op dit moment met de dienst ‘MysteryCam’ meerdere (betaalbare) oplossingen om zowel gezien als ongezien de examenritten vast te leggen. Tegelijkertijd realiseren wij ons dat de privacy van de examinatoren meegewogen moet worden. Het is uiteindelijk aan de rechter om te bepalen wiens belangen op welk moment zwaarder wegen.

Dat Alexander Pechtold dat moeilijk zal verteren begrijpen wij, gezien zijn heden en verleden maar al te goed. Maar gelukkig voor de CBR-ers is hij voorzitter van de Adviesraad voor de Autoriteit Persoonsgegevens…

“Ja u leest het goed!”