IBKI en CBR; een duivelspact?

Eerder constateerden en publiceerden wij al over het onrechtmatige handelen van het IBKI. Uit onderzoek is gebleken dat er werkafspraken worden gemaakt tussen I.B.K.I. en het CBR die in strijd zijn met de wetgeving. Maar steeds meer bereiken ons signalen dat er zelfs op de werkvloer contacten bestaan tussen CBR-ers en IBKI examinatoren. Verschillende klachten bereikten ons platform dat er sprake is van oneigenlijke beïnvloeding.

“Als je klaagt bij het CBR, dan kan dat zomaar gevolgen hebben voor je resultaat van de vijfjaarlijkse Praktijkbegeleiding door IBKI” schrijft een rijschoolhouder uit Friesland.

Als we dieper graven komen wij als onderzoeksredactie steeds vreemdere afspraken tegen tussen IBKI én CBR. Zo mag het CBR de eigen examinatoren het belangrijke PB examen afnemen en mag het CBR zelf R.I.S. gecertificeerde instructeurs keuren. Maar het CBR heeft een aanmerkelijk en zelfs financieel belang bij die ‘zelfkeuring’. Het CBR beïnvloed de branche volgens Europese richtlijnen onrechtmatig.