CBR Rijbewijstips zijn misleidend!

Deskundigen beoordelen de Rijbewijstips die het CBR via haar website aan jongeren geeft als misleidend en dus ongeoorloofd. Dat is het oordeel van de onderzoekers. Het CBR vertegenwoordigd de overheid, maar werkt in haar publieksinformatie duidelijk ‘sturend’. Nergens staat een disclaimer of wordt gerept over de discussie die er is rond de misleidende berekening van het slagingspercentage. En ‘goed en snel’ impliceert ook iets anders dan de werkelijkheid is als je als jongere de tips van het CBR opvolgt.

Zeker zo kwalijk is het dat het CBR hiermee bij haar ingeschreven rijscholen bevoordeeld boven onafhankelijke rijscholen. Er is geen enkele toezicht op het slagingspercentage of welke andere tip dan ook.

En wat te denken van Tip 7; het CBR stimuleert de bezoekers gewoon naar het rechtstreekse aanvragen van het theorie-examen, omdat dit goedkoper is.

“Waarom stimuleert het CBR dan in haar tips de jongeren niet om via mijncbr.nl de Tussentijdse Toets of het Praktijkexamen rechtstreeks aan te vragen? Is dat ook niet kostenbesparend? Nee gekker nog, het CBR bied jongeren via mijncbr.nl helemaal niet de mogelijkheid om zelf een praktijkexamen aan te vragen. De Tussentijdse Toets lijkt helemaal geen bestaan examenproduct te zijn”.

Volgens de onderzoekers schaad het CBR grote theorieopleiders in hun belangen met het stimuleren van het rechtstreeks aanvragen van een theorie-examen via mijncbr.nl