Uitschrijven bij het CBR; wat zijn de voordelen… en nadelen? [deel 1]

Om te beginnen moet je begrijpen waarom een rijschool zich eigenlijk zou moet uitschrijven bij het CBR. Waarom? Om te zorgen dat er op termijn concurrentie komt voor het CBR; net als in Duitsland. Een tweede exameninstituut dat zorgt dat er onderlinge concurrentie ontstaat. De enige manier om ambtenaren te (her)activeren.

Grootste voordeel? Je wordt weer baas over je eigen rijschool

1 Een rijschool is er om op te leiden; het CBR is er om examens af te nemen

In de huidige constructie met het CBR is het exameninstituut te dominant geworden. De rijschoolwereld moet zich maar schikken in de wensen van het CBR. En indirect werk je als rijschool mee aan de problemen die het CBR zelf heeft. Wil je als rijschool weer leuk les geven, dan moet jij je concentreren op waar je goed in bent; opleiden.

2 Het slagingspercentage is misleidend en je bedriegt dus je klanten

Steeds meer is door het CBR de aandacht gevestigd op je slagingspercentage, maar de berekening daarvan is zeer discutabel. Zo worden het aantal lesuren dat een rijschool gemiddeld per leerling nodig heeft niet meegeteld. Een rijschool die gemiddeld 50 lesuren met een leerling lest zal bijna altijd een hoger slagingspercentage hebben.

3 De Tussentijdse Toets is een oneerlijk CBR product

Als een leerling geen Tussentijdse Toets kan of wil betalen dan heeft die leerling een nadeel bij het eerste Praktijkexamen. De leerling mist dan de kans om een vrijstelling te krijgen voor de Bijzondere Verrichtingen. En… de Tussentijdse Toets is volgens de wet helemaal geen taak voor het CBR!

Direct uitschrijven?

Nee, zeker niet. Natuurlijk moet je de rijschool niet van het ene of andere moment uitschrijven. Daar moet je goed voorbereid aan beginnen. Dat vereist een stappenplan. In 2022 krijg je uitleg over hoe je goed gecoördineerd deze grote stap kunt nemen.