Wat is het voordeel van je leerling zelf het praktijkexamen laten aanvragen?

Het scheelt veel gedoe en problemen die het CBR zelf creëert worden niet langer ‘afgewenteld’ op je rijschool. En…. het CBR slagingspercentage stijgt als een komeet … Maar er zijn meer bijkomende voordelen; omdat de leerling (of zijn ouders) zelf het papieren aanvraagformulier invullen is er meer betrokkenheid bij dat belangrijke moment.

Rijscholen die dit jaar al besloten om hun leerlingen zelf het praktijkexamen aan te laten vragen hebben er geen moment spijt van.

“In het begin vinden leerlingen en hun ouders het nog een beetje vreemd, maar met wat uitleg begrijpen ze het snel. Vooral als ze horen dat de rechtstreekse aanvraag bij het CBR maar €122,50 kosten en niet zoals bij veel rijscholen €200,– of meer. 

Het grote voordeel voor de rijschool is dat je verlost bent van het onzekere gedrag van het CBR. De instructeur kan zich lekker focussen op de rijopleiding en als de opleiding klaar is; dan is het eindoordeel aan de examinator van het CBR. Precies zoals de wet dat bedoeld heeft. 

Het was eerder dit jaar CBR directeur Huizing die zelf wees op deze mogelijkheid in een reactie aan een opleider:

“Een kandidaat kan zelf een examen reserveren of kan een opleider machtigen om dit voor hem of haar te doen.”

CBR directeur in schriftelijke reactie

Boensma, Rijbewijzz en anderen verzorgen nu alleen nog de examenauto, maar zijn niet aanwezig bij het Praktijkexamen. De leerling haalt zelf met een begeleider, die een rijbewijs bezit, de lesauto op en meld zich bij het CBR. Heel Simpel. Een examenauto huren kan ook via www.rijbewijzz.nl.

Aan de CBR kant werkt het nu nog een beetje ouderwets, want je moet een formulier downloaden en invullen. Maar voor de meesten is dat geen probleem. Het CBR heeft nu nog een ‘ontmoedigingsbeleid’ maar dat houd zeker geen stand als steeds meer leerlingen zelf het praktijkexamen of herexamen aanvragen. Het CBR heeft hierin een wettelijke taak!

Je geeft in overleg met je rijschool, als je de lesauto van de rijschool wilt gebruiken, bij het CBR aan in welke week je examen wilt doen én de tijden waarop je niet kunt. Daarna krijg je van het CBR een datum én tijd. Daarna helpt je rijschool je verder of een commerciële lesauto-verhuurder als Rijbewijzz.nl

Laat hieronder je stem horen!

Deze poll accepteert geen stemmen meer

Je leerling zelf het Praktijkexamen laten aanvragen bij het CBR?
49 stemmen
Deze poll is nog 199 dagen beschikbaar