‘Examinator verdwijnt in toekomst’

Op 12 oktober 2021 verscheen er online een opzienbarende uitspraak van een van de hoge bazen van het CBR; de vorig jaar in dienst getreden CIO Bob van Graft. Hij is de baas over de ruim 120 ICT-ers en is vorig jaar maart in dienst van het CBR gekomen vanwege de enorme puinhoop binnen het CBR. In het interview op het toonaangevende platform iBestuur Online doet van Graft een opmerkelijke uitspraak. Voor mij geen verrassing, maar voor veel examinatoren een nachtmerrie… verwacht ik.

Van Graft: “Op dit moment is de examinator het meest belangrijke onderdeel van onze dienstverlening. Maar we zien dat technologie in de auto, zoals het gebruik van sensoren en camerabeelden, steeds meer een rol gaat spelen. Dat is wel de toekomst. Waarschijnlijk kan die auto in de toekomst beter voorspellen of een examenkandidaat geschikt is om een auto te besturen dan de examinator, want die moet het nu doen met een momentopname.”

Bob van Graft , CIO CBR in interview op iBestuur online

Ik heb het er op dit blog en met verschillende CBR-ers al over gehad. Het staat voor mij vast dat de techniek in de auto straks beter in staat is om objectief te examineren als een examinator.

Sommigen van u weten dat ik mede aan de basis stond van de introductie van streaming video via het internet en daarvoor betrokken was bij de introductie van de computer binnen dé Bank. Net als velen toen zullen velen nu denken “Ja ja dat zal allemaal wel”.

Maar binnen nu en tien jaar is de technologie beschikbaar waarmee de examinator, meestentijds, overbodig is.

Of zoals de hoogste ICT baas bij het CBR dat zegt:

Waarschijnlijk kan die auto in de toekomst beter voorspellen of een examenkandidaat geschikt is om een auto te besturen dan de examinator, want die moet het nu doen met een momentopname.”

Bob van graft, cio CBR

Lees hier het interview met Bon van Graft