Hybride rijles?

Al eerder schreef ik op dit blog over de verwachte, razendsnelle, opkomst van rijles in een elektrische auto. Als ik er met mijn leerlingen over praat dan merk ik dat steeds meer jongelui er wel enthousiast van worden. Zeker omdat steeds meer ouders geen handgeschakelde benzine auto meer aanschaffen. Zoals sommigen van u weten ben ik in deze branche gestapt om mede aan de basis te staan van een revolutie in de rijopleiding….

Zelf denk ik dat onze wereld eenzelfde metamorfose zal ondergaan als de taxiwereld; na de opkomst van UBER.

Ik denk dat er binnen nu en zeven of acht jaren enkele grote speler op de markt komen die rijles onderdeel laten uitmaken van een concept waarbij jonge (ook oude trouwens) mensen in de toekomst gebruik maken van gedeelde auto’s. Zoals dat nu al op hele grote schaal geschied met scooters en e-bikes.

Volgend jaar, 2022, wil ik een proef organiseren waarbij leerlingen zich inschrijven voor de ‘hybride’ rijles. Dat is geen rijles in een hybride lesauto, maar de keuze tussen elektrisch of fossiel lessen en tussen automaat of handgeschakeld. Het lespakket is gebaseerd op de succesvolle proef die we nu doen in de Gemeente Berkelland in de Achterhoek.

Belangrijkste kenmerken van de hybride rijopleiding zijn:

  • De leerling kan gedurende de rijopleiding kiezen of hij/zij in ‘elektrisch’ of ‘schakel’ wil lessen.
  • De leerling moet voor het 10e lesuur het interne certificaat Theorie Basis hebben behaald
  • De leerling moet voor het 20e lesuur het interne certificaat Theorie Compleet hebben behaald
  • De leerling kan op eigen naam de CBR diensten aanvragen

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen voor de rijschool. Zo vervalt de marge op de CBR producten en is er mogelijk een beperking op het maximale aantal kilometers dat gelest kan worden in de elektrische lesauto.

Het grote voordeel is echter dat je als rijschool niet afwacht tot het te laat is. Niet eenzijdig investeert in een fossiele lesauto.

Anders ‘acteert’ dan ooit de videotheekhouders bij de opkomst van films kijken via het internet. Zij dachten dat het allemaal niet zo’n vaart liep en werden verrast door Netflix en Videoland….

Zij zijn inmiddels al meer dan tien jaar gesloten of failliet…