Simulator of virtual reality

“Bij die andere rijschool moest ik verplicht vijf uur oefenen op de simulator. En wel tegen het standaard uurtarief van €50…” vertelde een nieuwe leerling mij vorige maand. En vorige week las ik er op een ander blog een artikel over. Over nut en noodzaak. Hoewel ik bekend sta als een innovatief ondernemer vraag ik mij af of het nu de simulator is die de lesauto gaat vervangen of virtual reality.

Hoe dan ook: de tijden veranderen. Er worden nu al meer automaten verkocht dan handgeschakelde auto’s. Dus als u wilt gaan investeren voor de lange termijn…. ik zou dat niet meer doen in een handgeschakelde simulator. Trouwens als 90% van de branche zzp-ers zijn; waar zet je dan zo’n kolossaal ding neer?

Enkele jaren geleden keek ik verbaasd naar de eerst resultaten met virtual reality voor de rijschool; natuurlijk in Enschede. Onder de rook van de Universiteit van Twente; waar (zoals vaker gezegd) ook Booking.com en Thuisbezorgd.nl zijn geboren.

Maar als ‘visionair’ wist ik: het is te vroeg. Toen ik ooit streamingvideo wilde introduceren in Nederland duurde dat toch nog bijna 10 jaar voor de echte doorbraak kwam…

Ik weet dat het start-up bedrijfje toen sprak met Smit. Ja die van EDUDRIVE en al die andere prachtige leermiddelen. Maar ik denk dat Smit terecht dacht “het is nog te vroeg en we wachten op betere brillen…”.

Ik ben er van overtuigd dat er binnen nu en enkele jaren een oplossing komt waarmee de leerlingen ‘goed links en rechts kijken en anderen belangrijke onderdelen’ gewoon met een Oculus Quest, zo heet net nieuwste model virtual reality bril, thuis kunnen leren. Kijk je niet… dan stopt de auto (in de bril) even tot je dat wel doet….

Als rijschool hoeft u dan geen duizenden euro’s te investeren en een kantoortje te huren. Nee hoor; voor iets meer dan een paar honderd euro kun u uw leerlingen ook helpen.

En ehhhh… dat handschakelen vervalt straks toch….

Realiseer u wel dat we in de toekomst steeds mindert in de lesauto zullen zitten en de opleiding minder dan de helft van nu zal gaan kosten… of opbrengen….

“Tijden veranderen nu eenmaal…”